“Dag, Seppe! Wat is je volgende sportieve uitdaging?”
SEPPE SMITS : “Ik neem deel aan een tiental wereldbekerwedstrijden en het WK in Georgië - eind februari / begin maart. Ik train daarvoor op verschillende pistes in binnen- en buitenland, zowel in- als outdoor, omdat er natuurlijk niet overal voldoende sneeuw ligt om mijn nieuwe tricks te kunnen oefenen.”
"Het gebrek aan sneeuw is een eye-opener voor je …?”
SEPPE: “Ja, ik ben daardoor steeds meer bezig met mijn impact op het milieu. Ik pas niet alleen mijn manier van reizen aan, maar ook mijn manier van eten en leven. Ik las onlangs dat je daarmee het grootste verschil maakt. Je bespaart bijv. veel meer water door minder vlees te eten, dan door te douchen met een stop in je bad – wat ik trouwens ook doe, hoor (lacht). Ik gebruik dat water bijv. om de planten water te geven.”
“Je omschrijft jezelf als een flexitariër ...”
SEPPE : “Yes! Ik probeer zo duurzaam mogelijk te eten, reizen én leven om mijn ecologische impact zo klein mogelijk te houden. Da’s ook één van de redenen waarom ik zo plant-based mogelijk eet. Let wel: ik eet niet uitsluitend plant-based. Ik houd ook rekening met de afkomst en de verpakking van een product en kies op basis daarvan mijn favoriete ingrediënten.”
“Interessant! Kun je een voorbeeld geven?”
SEPPE : “Ik eet bijv. geen plant-based yoghurt als ik thuis ben, omdat de yoghurt van de plaatselijke supermarkt van een lokale boer komt en in een herbruikbare glazen bokaal zit. Heerlijk met mijn homemade granola, rode bessen en pure chocolade. Ik houd van het contrast tussen die zure bessen en die bitterzoete chocolade. Mmm!”
"Je denkt duidelijk veel na over je eten …"
SEPPE : “Ja, ik vogel graag uit wat de meest duurzame én lekkerste manier van eten is. Het gaat dan niet alleen over de keuze voor bepaalde producten, maar ook over hoe je die het beste klaarmaakt. Nu ik meer plantaardig eet, gebruik ik bijv. ook"
"Eet je soms nog vlees"
SEPPE : “Als ik bij vrienden iets ga eten, eet ik gewoon mee, maar als ik hen thuis ontvang zal ik wel iets plant-based maken, zodat ze beseffen dat er veel lekkere plantaardige alternatieven bestaan (lacht).”
"Flexi-tip van Seppe Smits"
SEPPE : “Ik kook vaak grote porties, waarvan ik één portie meteen opeet en één portie invries voor als ik terugkom van een wedstrijd. Makkelijk om gezond te blijven eten – ook als ik even minder tijd heb om te koken.”