Delhaize Seafood Charter: samen beschermen we onze oceanen
70%* van de Belgen eet wekelijks vis. Dat wil zeggen dat er elke week meer dan 8 miljoen zeevruchten over de toog gaat. Vis en zeevruchten zitten boordevol goede voedingsstoffen, wat de vraag naar deze producten alleen maar doet toenemen.
Dat heeft echter ook gevolgen die de mariene ecosystemen verstoren. Schadelijke vismethoden, overbevissing, klimaatveranderingen, illegale visserijen, enzovoort kunnen namelijk aanzienlijke, nadelige gevolgen hebben voor zowel de gezondheid van onze oceanen als de afname van het maritieme visbestand.
Met het Seafood Charter-label biedt Delhaize een antwoord op deze uitdagingen. Hieronder ontdek je wat dit label inhoudt.
*Bron: iVOX in opdracht van Iglo
Wat betekent het Seafood Charter-label op onze verpakkingen?
Delhaize werkt samen met visserijen die verantwoorde vismethodes toepassen, de ecologische balans respecteren en overbevissing vermijden. Zo minimaliseren we onze impact op het leven onder water. Je kunt er met andere woorden op rekenen dat de vis op je bord op een verantwoorde manier gevangen of gekweekt is.
In de praktijk betekent dit dat vis en zeevruchten met het Seafood Charter-label van ons eigen merk aan de volgende voorwaarden voldoen:
1/ De producten hebben een keurmerk dat wordt erkend door het Global Sustainable Seafood Initiative (GSSI), waaronder het MSC, het ASC, Global GAP en IRFM.
- Marine Stewardship Council (MSC): dit wereldwijde label garandeert dat onze vis op een verantwoorde manier is gevangen. MSC-gecertificeerde visserijen maken zich niet schuldig aan overbevissing en respecteren het mariene ecosysteem.
- Aquaculture Stewardship Council (ASC): dit internationale label staat voor verantwoorde aquacultuur. Vis met het ASC-label komt uit kwekerijen die hun impact op de oceaan, de natuur en het milieu beperken. Deze viskwekerijen garanderen goede arbeidsomstandigheden en houden daarnaast rekening met lokale gemeenschappen in de buurt.
- Global Agriculture Practices (Global GAP): deze internationale certificeringsstandaard garandeert een duurzame, verantwoorde productie van landbouwproducten, waaronder vis. De Global GAP zorgt ervoor dat de hele productieketen aan strenge normen voldoet, en dat op het vlak van zowel voedselveiligheid en milieubescherming als sociale duurzaamheid.
- Iceland Responsible Fishery Management (IRFM): deze term verwijst naar het verantwoorde visserijbeheer dat in IJsland wordt toegepast. IJslandse visserijpraktijken worden daarbij georganiseerd en gereguleerd om duurzame visserij te waarborgen. Deze benadering heeft een minimale impact op het mariene ecosysteem en biedt een maximale bescherming van visbestanden.
2/ De producten zijn afkomstig van visserijen die deel uitmaken van een geloofwaardig Fishery- of Aquaculture Improvement Project (FIP of AIP). Deze visserijen verbeteren het beheer van het visbestand en verantwoorde vispraktijken om schade aan onze oceanen én onze gezondheid te voorkomen.
3/ Als de vis of zeevruchten geen certificering hebben of geen deel zijn van een FIP of AIP, dan zijn ze door een betrouwbare derde partij (positief) geëvalueerd, zoals het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).
Waarom kiezen voor vis en zeevruchten uit het Seafood Charter?
Met het Delhaize Seafood Charter draag je bij aan de bescherming van mariene ecosystemen én aan de zekerheid van voedselbronnen voor toekomstige generaties:
- Delhaize geeft de voorkeur aan vismethoden met een minimale impact op de zeebodem en het mariene ecosysteem, bv met de Kabbeljauw en de Schelvis in lijnvangst. Deze methoden helpen zo om de bijvangst van ongewenste of niet-doelsoorten te verminderen. Vissen die met de lijn gevangen worden, hebben ook een hogere kwaliteit. De vissen worden één per één uit het water gehaald en onmiddellijk verwerkt. Hierdoor wordt de vis minder beschadigd en kan hij sneller gekoeld worden, wat de versheid en kwaliteit ten goede komt.
- In ons assortiment zitten nooit bedreigde diersoorten.
- Delhaize kan visproducten volledig tot aan hun oorspronkelijke visserijen traceren.
- Onze vis en zeevruchten komen uit gereguleerde visserijen die aan strenge verantwoordelijkheidsnormen voldoen.