⭐ Black Friday bij Delhaize:1+1 en 2+2 GRATIS op een speciale selectie! Profiteer nu! 🎉Naar de selectie >

Recept zoekresultatenPeperkoekenhuisje
Delhaize logo
  • Peperkoekenhuisje
    E

Peperkoekenhuisje

PeperkoekenhuisjeE
Gemiddeld
> 60 min.
5/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
12 porties
  • 2 eieren
  • 700 g zelfrijzende bloem
  • 220 g bruine suiker
  • 80 g vloeibare honing
  • 220 g boter
  • 2 kl speculaaskruiden
  • 2 kl gemberpoeder
  • 1 kl afgestreken zout
  • 1 eiwit (voor het glazuur en de afwerking)
  • 1/2 citroen (voor het glazuur en de afwerking)
  • 250 g bloemsuiker (voor het glazuur en de afwerking)
  • 60 g kleine witte meringues (voor het glazuur en de afwerking)
  • 25 g marsepein (voor het glazuur en de afwerking, optioneel)
  • 2 eieren
  • 700 g zelfrijzende bloem
  • 220 g bruine suiker
  • 80 g vloeibare honing
  • 220 g boter
  • 2 kl speculaaskruiden
  • 2 kl gemberpoeder
  • 1 kl afgestreken zout
  • 1 eiwit (voor het glazuur en de afwerking)
  • 1/2 citroen (voor het glazuur en de afwerking)
  • 250 g bloemsuiker (voor het glazuur en de afwerking)
  • 60 g kleine witte meringues (voor het glazuur en de afwerking)
  • 25 g marsepein (voor het glazuur en de afwerking, optioneel)

Begin met koken

: 4 u. + 5 u. rusttijd en afkoeltijd
1
Bewerk de malse boter en de bruine suiker in de keukenrobot (of met een klopper) tot het geheel lichtjes begint te schuimen. Voeg de andere ingrediënten toe en meng. Stop zodra het deeg mooi homogeen is (als je geen keukenrobot hebt, kun je het deeg perfect met de handen kneden). Verdeel het deeg in 6 bollen, druk ze plat en wikkel ze apart in vershoudfolie. Laat de deegballen 1 u. in de koelkast rusten.
2
Voorzie vormen in fijn karton om het deeg uit te snijden: 1 rechthoek van 15 x 9 cm (zijmuren), 1 rechthoek van 18,5 x 12 cm (dak) en 1 vierkant met een zijde van 16 cm, die je op 9 cm hoogte in een punt snijdt (gevels).
3
Verwarm de oven voor op 180°C. Haal telkens 1 deegbal uit de koelkast en rol hem tussen 2 vellen bakpapier uit met een deegrol, tot 5 mm dikte (kneed het deeg eerst een beetje indien nodig). Snijd het deeg uit met één van de kartonnen vormen. Verwijder het overschot deeg rondom (wikkel dit in vershoudfolie en zet terug in de koelkast). Snijd een stuk bakpapier uit, groter dan de koek. Voor een muur of een gevel, kun je vensters en/of een deur uitsnijden met mini-uitsteekringen, maar dit is niet noodzakelijk: je kunt al deze elementen ook achteraf met het glazuur tekenen. Leg de koeken met hun bakpapier op een bakblik. Snijd de 6 elementen van het huis op dezelfde manier en schuif ze in de oven zodra het bakblik vol is (je moet meerdere bakbeurten voorzien). Reken ± 12 min. baktijd om de koeken goudbruin te bakken (houd ze in het oog!). Laat de koeken 5 min. rusten, schuif ze op een rooster en laat ze volledig afkoelen.
4
Kneed alle deegrestjes samen, rol uit en snijd kleine figuurtjes uit met een uitsteekring: dennenbomen, sneeuwmannen, peperkoeken ventjes, sterren … Bekleed een ovenplaat met bakpapier en verdeel er de figuurtjes over (je hoeft er dus geen bakpapier rond te snijden, zoals voor de grote stukken). Bak ze ± 8 min. in de oven.
5
Maak het glazuur: doe het eiwit en een scheutje citroensap in een kom. Voeg beetje bij beetje en stevig kloppend de bloemsuiker toe. Meng tot een glad, niet te vloeibaar glazuur. Gebruik naargelang de grootte van het eiwit eventueel niet alle suiker en voeg enkele druppels citroensap toe als je te veel suiker hebt gebruikt. Doe de helft van het glazuur in een wegwerpspuitzak en sluit zorgvuldig af zodat het niet uitdroogt. Bewaar op kamertemperatuur.
6
Doe de rest van het glazuur in een andere spuitzak met een gladde tuit van 2 mm (of snijd het uiteinde van de spuitzak een heel klein beetje in als je er geen hebt). Werk alle elementen van het huis en de figuurtjes naar wens af met het glazuur. Laat het glazuur hard worden in de openlucht.
7
Bevestig de elementen van het huis aan elkaar met de rest van het glazuur en laat volledig drogen. Zet het peperkoekenhuisje op een grote schotel en schik er enkele figuurtjes rond (houd ze rechtop met een beetje marsepein aan de achterkant). Plet de meringues en … let it snow!
1
Bewerk de malse boter en de bruine suiker in de keukenrobot (of met een klopper) tot het geheel lichtjes begint te schuimen. Voeg de andere ingrediënten toe en meng. Stop zodra het deeg mooi homogeen is (als je geen keukenrobot hebt, kun je het deeg perfect met de handen kneden). Verdeel het deeg in 6 bollen, druk ze plat en wikkel ze apart in vershoudfolie. Laat de deegballen 1 u. in de koelkast rusten.
2
Voorzie vormen in fijn karton om het deeg uit te snijden: 1 rechthoek van 15 x 9 cm (zijmuren), 1 rechthoek van 18,5 x 12 cm (dak) en 1 vierkant met een zijde van 16 cm, die je op 9 cm hoogte in een punt snijdt (gevels).
3
Verwarm de oven voor op 180°C. Haal telkens 1 deegbal uit de koelkast en rol hem tussen 2 vellen bakpapier uit met een deegrol, tot 5 mm dikte (kneed het deeg eerst een beetje indien nodig). Snijd het deeg uit met één van de kartonnen vormen. Verwijder het overschot deeg rondom (wikkel dit in vershoudfolie en zet terug in de koelkast). Snijd een stuk bakpapier uit, groter dan de koek. Voor een muur of een gevel, kun je vensters en/of een deur uitsnijden met mini-uitsteekringen, maar dit is niet noodzakelijk: je kunt al deze elementen ook achteraf met het glazuur tekenen. Leg de koeken met hun bakpapier op een bakblik. Snijd de 6 elementen van het huis op dezelfde manier en schuif ze in de oven zodra het bakblik vol is (je moet meerdere bakbeurten voorzien). Reken ± 12 min. baktijd om de koeken goudbruin te bakken (houd ze in het oog!). Laat de koeken 5 min. rusten, schuif ze op een rooster en laat ze volledig afkoelen.
4
Kneed alle deegrestjes samen, rol uit en snijd kleine figuurtjes uit met een uitsteekring: dennenbomen, sneeuwmannen, peperkoeken ventjes, sterren … Bekleed een ovenplaat met bakpapier en verdeel er de figuurtjes over (je hoeft er dus geen bakpapier rond te snijden, zoals voor de grote stukken). Bak ze ± 8 min. in de oven.
5
Maak het glazuur: doe het eiwit en een scheutje citroensap in een kom. Voeg beetje bij beetje en stevig kloppend de bloemsuiker toe. Meng tot een glad, niet te vloeibaar glazuur. Gebruik naargelang de grootte van het eiwit eventueel niet alle suiker en voeg enkele druppels citroensap toe als je te veel suiker hebt gebruikt. Doe de helft van het glazuur in een wegwerpspuitzak en sluit zorgvuldig af zodat het niet uitdroogt. Bewaar op kamertemperatuur.
6
Doe de rest van het glazuur in een andere spuitzak met een gladde tuit van 2 mm (of snijd het uiteinde van de spuitzak een heel klein beetje in als je er geen hebt). Werk alle elementen van het huis en de figuurtjes naar wens af met het glazuur. Laat het glazuur hard worden in de openlucht.
7
Bevestig de elementen van het huis aan elkaar met de rest van het glazuur en laat volledig drogen. Zet het peperkoekenhuisje op een grote schotel en schik er enkele figuurtjes rond (houd ze rechtop met een beetje marsepein aan de achterkant). Plet de meringues en … let it snow!
Nutritionele informatie
E
Per 100g: Energie: 391 kcal – Vetten: 13,8 g – Koolhydraten: 60,3 g – Vezels: 1,7 g - Eiwitten: 5,6 g
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100g: Energie: 391 kcal – Vetten: 13,8 g – Koolhydraten: 60,3 g – Vezels: 1,7 g - Eiwitten: 5,6 g
Vegetarisch
Eindejaar,Sinterklaas
Herfst,Winter
Dessert

Ingrediënten voor 12 personen

Toon:

Delhaize Speculoos | Sinterklaas | 14cm
66 gr

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Eieren | Bruine | Medium
Delhaize Eieren | Bruine | Medium
4 st
1
69
Tarwebloem
Delhaize Tarwebloem
1 kg
  • little-lione.external.82792960.svg
0
35
Suiker | Bruin | Kandijsmaak
Delhaize Suiker | Bruin | Kandijsmaak
500 gr
1
59
Honing | Oranjebloesem
Delhaize Honing | Oranjebloesem
250 gr
3
89
Geklaarde boter
Carlsbourg Geklaarde boter
225 gr
5
99
Kruiden | Gember | Gemalen
Santa Maria Kruiden | Gember | Gemalen
28 gr
3
35
Zeezout | Fijn | Jodium
Delhaize Zeezout | Fijn | Jodium
125 gr
0
69
Citroen | 1 st
Delhaize Citroen | 1 st
1 st
0
69
Bloemsuiker
Tienen-Tirlemont Bloemsuiker
250 gr
0
79
Meringues | Wit
Hamlet Meringues | Wit
100 gr
2
39
Amandelpasta | Bio
Delhaize Amandelpasta | Bio
250 gr
Bio
    6
    59
    Totaal:
    €28,01